keskiviikko 2. syyskuuta 2009

Hämmentävä henna

Hennaan hiuksiani lähes jatkuvasti, mutta oikeastaan vasta tänä kesänä olen ruvennut värjäämään lankoja hennalla. Hiusten kohdalla olen saanut parhaan lopputuloksen lisäämällä hennan joukkoon n.2dl sitruunamehua ja antamalla seoksen jantua 12 tuntia ennen hiuksiin levittämistä. Sävy on kauniin punaruskea.


Halusin testata pH muutoksien vaikutusta värjäyksen lopputulokseen. Lankoja värjätessä perusresepti on koko ajan ollut seuraavanlainen: 500ml kiehuvaa vettä kaadetaan astiaan ja siihen sekoitetaan 100g hennaa. Langat laitetaan purettamatta kuumaan hennamössöön ja annetaan olla 24 tuntia.

Perusreseptin muutokset:
1) 12 tunnnin kuluttua hennamössöön lisätään 3dl punaviiniä ja lankojen annetaan olla väriaineessa vielä toiset 12 tuntia. Sen jälkeen seos ja langat kuumennetaan n.80C:een ja annetaan olla 1 tunti. Tämän jälkeen langat nostetaan ulos kuivumaan ja huuhdellaan vasta kun langat ovat kuivat.


2) 12 tunnin kuluttua hennamössöön lisätään 3dl punaviiniä ja lankojen annetaan olla väriseoksessa toiset 12 tuntia. Seosta ei kuumenneta, vaan langat otetaan pois ja huuhdellaan välittömästi. HUOM! Tämä värjäysohje on alpakkalangalle!


3) 12 tunnin jälkeen hennamössöön lisätään 3dl punaviiniä ja 1dl etikkaa. Loppukäsittely sama kuin 1).



Seuraavaksi olisi tarkoitus lisätä hennaseokseen soodaa ja katsoa mitä siitä tulee ;)

4 kommenttia:

Ehdottomasti talitiainen kirjoitti...

Hei,

Pitääpä kokeilla värjätä lankoja hennalla.Ihanan väristä tulee.
Itse värjäsin alkuviikosta lankoja teepusseilla.

Tiina

Miirma kirjoitti...

Teepussit, kahvinporot, mausteiden jämät, juuresten kuoret jne...kaikella voi värjätä! Itse teen välillä "koekeittiömixejä" mm.vanhentuneista mausteista (curry,kurkuma,paprika) ja usein olen saanut yllättyä iloisesti lopputuloksesta ;)

Pikku Possu kirjoitti...

Todella kiva ohje :)
Tätä pitääkin joskus kokeilla kun tuota hennaakin on kätevästi saatavilla. Kovin paljoa en ole värjäillyt niin mukava lukea toisten vinkkejä ja kokemuksia :)

päpä kirjoitti...

Keittovärjäyksellä saa kuulemma myös vihertävää - joku oli hennaohjeen puuttuessa tehnyt niin kuin muillakin väriaineilla ja ihmetellyt että eihän tästä mitään oranssihtavaa tullutkaan...